ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΡΟ

ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ , Γ' ΕΘΝΙΚΗ , ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ , ΝΕΑ , ΑΓΩΝΕΣ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ , ΑΡΘΡΑ


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014
0 σχόλια

ΕΠΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

10/07/2014 02:27:00 μ.μ.



Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ με «θεματική διεύρυνση του εκλογικού σώματος» και της αλλαγή στον τρόπο σύνθεσης της «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης» με εν ενεργεία δικαστές που θα ορίζονται  από το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΠΣ Ηρακλείου.

Οι προτάσεις της έγιναν στη συνάντηση  της Κυριακής 5/10 στην Περιφέρεια Κρήτης μεταξύ βουλευτών, αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων τοπικών και αθλητικών φορέων, με θέμα τη λήψη αποφάσεων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα η ΕΠΣ Ηρακλείου προτείνει:

1.ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΩΝ.
 Η εμπειρία μας λέει ότι οι συσκέψεις - τα ευχολόγια - οι βαρύγδουπες δηλώσεις, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα  και η διακοπή των πρωταθλημάτων για μια αγωνιστική δεν αλλάζουν την ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η πολιτεία - κυβέρνηση να δείξει ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ την βούληση της για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της ΒΙΑΣ.
 Απαραίτητα επιβάλλονται γενναίες θεσμικές αλλαγές, που θα συμβάλλουν στην  εμπέδωση κλίματος ισονομίας και εμπιστοσύνης, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και στον υγιή ανταγωνισμό, προς γενικό όφελος.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί  μόνο με την αλλαγή του νομικού πλαισίου  από την κυβέρνηση. Επιβάλλονται άμεσα και αλλαγές σε βασικά θέματα της Ομοσπονδίας, όπως π.χ η  αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ, δηλαδή με ΘΕ-Α-ΜΑ-ΤΙ-ΚΗ διεύρυνση του εκλογικού σώματος που θα πρέπει τουλάχιστον να είναι ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΣ αριθμός εκλεκτόρων.
Ακόμα απαραίτητα επιβάλλεται η αλλαγή στην σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων που θα πρέπει να συγκροτούνται αποκλειστικά από εν ενεργεία ανώτατους δικαστές οι όποιοι θα ορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα εδρεύουν και θα αμείβονται επίσης από το υπουργείο δικαιοσύνης.

Απαραίτητα επιβάλλονται γενναίες θεσμικές αλλαγές, που θα συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος ισονομίας και εμπιστοσύνης, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και στον υγιή ανταγωνισμό, προς γενικό όφελος.

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΑΔΙΚΗΜA

Μεταξύ των μέτρων που επιβάλλεται κατά την άποψη μας να θεσμοθετηθούν και να εφαρμόσουν είναι:  

 Επαναφορά ΤΟΥ ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ.. Σημαντική παράμετρος της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η πρόνοια για ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων (αυτόφωρο αδίκημα) με ποινές δυο έως τρεις μήνες. Το πρόσωπο το οποίο θα συλλαμβάνεται για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος με βάση τις πρόνοιες του Νόμου θα προσάγεται ενώπιον του δικαστηρίου μέσα σε 24 ώρες από της σύλληψης του για να κατηγορηθεί και η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται χωρίς καθυστέρηση. Οι  ποινές θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμες (δυο έως τρεις μήνες φυλάκιση για τους ταραξίες των γηπέδων δίχως ελαφρυντικά  δίχως δικαίωμα αναστολής η εξαγοράς της ποινής).
 Εάν ήξεραν, όσοι δημιουργούν επεισόδια, ότι σε 1 η το πολύ 2 μέρες θα στέκονται στο εδώλιο και θα πάνε φυλακή για δυο τρεις μήνες, θα το σκέφτονταν αρκετά.
Απαγόρευση χρήσης κουκούλας ή/και κάλυψης προσώπου σε αθλητικές εκδηλώσεις εντός και εκτός γηπέδων.  Εισαγωγή του Αλκοτέστ και Ναρκοτέστ στις εισόδους των γηπέδων.

 ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΙΑΣ
Για τις ομάδες και για τους οπαδούς η ατιμωρησία, η καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, η ολιγωρία στις συλλήψεις των πρωταγωνιστών και οι ανεπίδοτες υποθέσεις που τελικά αποσύρονται το μόνο που πετυχαίνουν είναι την εδραίωση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα αντί την αντιμετώπιση του.

Γι΄αυτό επιβάλλεται η άμεση εκδίκαση των υποθέσεων από τα αρμόδια όργανα και επιβολή αποτρεπτικών ποινών (αύξηση των ποινών) για τις ομάδες που μπορεί να φτάσουν από υψηλά πρόστιμα και την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για την εμπλεκόμενη ομάδα μέχρι και την αποβολή από το πρωτάθλημα ή την αφαίρεση βαθμών, η την απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρώπη, και τον υποβιβασμό.


 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
           Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που σήμερα προσφέρει η τεχνολογία αλλά και το διαδίκτυο, θα προσφέρει πολλά, κυρίως ως προς την πρόληψη των επεισοδίων, καθώς η καλή πληροφόρηση και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό ώστε η Αστυνομία να αποτρέπει επεισόδια.

Η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής στην οποία θα δίδονται πληροφορίες και στοιχεία για την παραβατική δραστηριότητα οπαδών στα γήπεδα. Σε αυτή την γραμμή θα απαντούν στο τηλέφωνο ψυχολόγοι, αστυνομικοί και άτομα που έχουν εκπαιδευθεί στην επικοινωνία.

ΑΥΣΤΗΡΟΣ   ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ
 Τακτικός και αυστηρός έλεγχος των  συνδέσμων οπαδών και σε περίπτωση παράνομων δράσεων κλείσιμο του συνδέσμου και αυστηρή εφαρμογή της σχετικής με αυτούς νομοθεσία. Κεντρική βάση δεδομένων οπαδών.(Δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά.)

ΠΑΝΟ - ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Οφείλουμε να αποβάλουμε από τα γήπεδά μας πανό και συνθήματα ρατσιστικού χαρακτήρα ή άλλου συναφούς περιεχομένου, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν επεισόδια βίας.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Στην Ελλάδα σχεδόν το σύνολο των γηπέδων δεν έχουν άδεια. Επίσης δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές για να φιλοξενήσουν έναν αγώνα.
Με μεριμνά της Πολιτείας θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές βελτιώσεις στα περισσότερα γήπεδα της πατρίδος μας.

ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Ιδιαίτερα αυστηρός πρέπει να είναι ο έλεγχος στις εισόδους των γηπέδων, με ευθύνη τόσο από την διοργανώτρια αρχή και την γηπεδούχο ομάδα, όσο και από την Αστυνομία.

Δύο από τα πιο σημαντικά μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα τουλάχιστον της ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ είναι η εγκατάσταση και η λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (κάμερες) και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης των ονομαστικών - αριθμημένων εισιτηρίων των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού και κάρτα φιλάθλου. Προβλέπεται μάλιστα η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού στη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ένα άλλο μέτρο είναι η πραγματοποίηση σύσκεψης πριν από κάθε αγώνα έτσι ώστε να μελετάται ο βαθμός της επικινδυνότητας στο γήπεδο και να

Καθορίζεται ο αριθμός των αστυνομικών και των επιτηρητών καθώς και να γίνεται συνολικός έλεγχος του σταδίου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ
Την ίδρυση Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγάλων πόλεων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΩΝ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ -ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ
Η Διοίκηση της κάθε ομάδος θα πρέπει να γνωρίζει τα πλήρη στοιχειά των οπαδών που ανήκουν σε συνδέσμους και να συνεργάζεται με την πολιτεία - ομοσπονδία - αστυνομία σε περίπτωση επεισοδίων αφού θα πρέπει και το Δ.Σ  θα έχει ευθύνη.


 ΡΗΤΡΑ ΒΙΑΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Να υπάρξει ΡΗΤΡΑ ΒΙΑΣ και να χάνει το δικαίωμα επιχορήγησης η πιθανών εσόδων η ομάδα που οι οπαδοί της δημιούργησαν επεισόδια. Αντίθετα να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις ομάδες που καλλιεργούν το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ και οι δράσεις και συμπεριφορές των οπαδών τους είναι στην σωστή κατεύθυνση.

 ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ -  ΠΑΙΔΕΙΑ
 Η διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί η παραβατική συμπεριφορά των φιλάθλων πρέπει να στοχεύει κυρίως στην πρόληψη. Θα ήταν χρήσιμη η  δημιουργία ενός ιδιαίτερου φορέα αθλητικής διαπαιδαγώγησης που θα χαράξει μια  στρατηγική βασισμένη στην ιδέα της προώθησης ενός μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Οι λύσεις μπορούν να αναζητηθούν αρχικά στη δημιουργία περισσότερων αθλητικών και πολιτισμικών κέντρων ως μέσο δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Η εξοικείωση του νέου με τον υγιή αθλητισμό και η αντίστοιχη αθλητική παιδεία θα αναβάθμιζαν το ενδιαφέρον του προς τα αθλητικά γεγονότα και θα μείωναν το χουλιγκανισμό και τη βία στα γήπεδα.
Τέλος, απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να εντοπιστούν και να μεταβληθούν οι κοινωνικές συνθήκες που βρίσκονται στη βάση αυτών των βίαιων συγκρούσεων. Αυτή η πρόταση είναι η πολυτιμότερη και η δυσκολότερη στην εφαρμογή της. Συνεπάγεται ένα τεράστιο πρόγραμμα κοινωνικής αναμόρφωσης και εκτείνεται πέρα από τα όρια του ποδοσφαίρου. Η κοινωνική αναμόρφωση των ταραχοποιών είναι ίσως η μόνη διέξοδος από τη βία και ο μόνος τρόπος χαλιναγώγησης των ακραίων μορφών έκφρασής της.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Συμπερασματικά, ο αθλητισμός αποτελεί ένα κοινωνικό πεδίο δραστηριότητας και ως εκ τούτου επηρεάζεται και επηρεάζει πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά συμβάντα.

Όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία, με αντίστοιχο αναλογικό τρόπο θα αυξάνεται και στον αθλητισμό. Αναντίρρητα, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους. Τα όσα αναφέρθηκαν καταδεικνύουν την ανάγκη της άμεσης και αποτελεσματικής καταπολέμησής του.

Η ρεαλιστική αντιμετώπιση του αρνητικού αυτού κοινωνικού φαινομένου, όμως, δεν μπορεί να προέλθει με όρους μιας κατασταλτικής στρατηγικής, αλλά μέσα από την κοινωνικό-προληπτική δράση και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του.

Οι λύσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα είναι πάρα πολλές και αρκετές μπορούν να είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Όμως τίποτα δεν θα γίνει εάν πρώτα εμείς που ασχολούμαστε  με τον αθλητισμό δεν διδάξουμε στα παιδιά μας στους γύρω μας στους αθλητές ή στους μαθητές μας τα Ολυμπιακά ιδεώδη και τις ηθικές αξίες. Ξεκινώντας από τον παιδικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό να αποκτήσουν τουλάχιστον οι   άμεσα εμπλεκόμενοι παιδεία.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ίσως να συμβιβαστούμε με την ιδέα μιας συνεχούς ζωής με χουλιγκανισμό και πλήθος άλλων αντικοινωνικών συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους και όχι μόνο.

Στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου
 ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ  ΣΥ-ΜΒΙ-ΒΑ-ΖΟ-ΜΑ-ΣΤΕ.
Ε.Π.Σ   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ
soccerplus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Top